Informatiemap

Brug Venlo Greenpark over A73 groots bouwwerk

16 juli 2010

Aannemer en eerste ontwerpen bekend van de fiets/voetgangersverbinding.

Onder grote belangstelling werd gisteren tijdens een persconferentie in het Greenporthuis te Venlo door Venlo GreenPark bekend gemaakt welke aannemer de fiets- en voetgangersverbinding over de Rijksweg A73 en de passage Venrayseweg zal bouwen. Ballast Nedam zal de bouw en uitvoering van deze belangrijke verbinding tussen Fresh Park Venlo en Venlo GreenPark op zich nemen. Woordvoerder Marco de Vries van Ballast Nedam: 'We zijn uiteraard erg enthousiast dat deze opdracht aan ons gegund is. De fiets/voetgangersverbinding heeft een exclusief en innovatief ontwerp en is berekend op de grote aantallen mensen die er gebruik van gaan maken'.

Dhr. Mark Verheijen, voorzitter Dagelijks Bestuur Venlo GreenPark en wethouder gemeente Venlo spreekt van 'een belangrijke stap voor Venlo GreenPark en de gehele Regio Venlo. De brug is een icoon in de omgeving en laat zien dat er niet alleen wordt gepraat maar dat we doen en geloven in de ontwikkelingen binnen Greenport Venlo'. Sven Stimac, Directeur Projecten van de Floriade 2012: 'de brug is de hoofd toegangsweg gedurende de Floriade en hiermee onmisbaar. Alle te verwachten 2 miljoen bezoekers zullen via deze brug het Floriadeterrein bereiken. Dit houdt in dat dagelijks zo'n 20.000 bezoekers gebruik zullen maken van deze prachtige en praktische verbinding'.

De architect van Movares, dhr. Edwin Megens, die samenwerkt met architect Gerard Extra Architect, lichtte het ontwerp van de brug toe en stond de regionale en Duitse pers te woord voor vragen. De bouw van de 90 meter lange brug zal starten medio maart/april 2011 en opgeleverd worden in december 2011. Speciaal aan de bouw van deze brug is dat het de eerste brug in Nederland is van deze lengte die in één weekend en zonder ondersteuning geplaatst zal worden. Bovendien is de brug zeer duurzaam gebouwd en ontworpen volgens de 'Cradle to Cradle' filosofie. Dit blijkt uit het feit dat de brug gebouwd kan worden zonder dat hierbij afvalstoffen ontstaan; de stoffen worden ofwel hergebruikt zonder het milieu te belasten, ofwel volledig door de natuur opgenomen.

De brug is gesitueerd bij het entreegebouw van de Floriade, het Innovacomplex waar 20 juli a.s. de eerste paal van in de grond gaat. De brug verbindt Fresh Park Venlo met het Floriadeterrein en dus ook Venlo GreenPark. Na de Floriade zullen de bezoekers en medewerkers van de drie permanente gebouwen, het Innovacomplex, Villa Flora en het Wereldpaviljoen gebruik blijven maken van deze verbinding. Natuurlijk kunnen toekomstige gebruikers van het businesspark Venlo GreenPark ook gebruik maken van de brug en wordt de brug aangesloten op de fietsroutes in de regio.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OP-Zuid.

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht